Αρχική Απόψεις - Σχόλια Συνέντευξη του Ανδρέα Πουλά στο POLITICAL: Όταν πετάς τα βαρίδια στην θάλασσα...

Συνέντευξη του Ανδρέα Πουλά στο POLITICAL: Όταν πετάς τα βαρίδια στην θάλασσα πάνε στον πάτο..

Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ και τομεάρχης Υγείας , επικρίνει την Κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και αδικαιολόγητο εφησυχασμό, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε εκμετάλλευση της πανδημίας για κομματικό όφελος θα αποτελεί καιροσκοπισμό.

Θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά κινδυνεύει να χαθεί από την ιδεοληπτική αλαζονική συμπεριφορά της Κυβέρνησης. Με ιδιαίτερα οξύ ύφος όμως σχολιάζει την εσωκομματική εικόνα του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως “όταν ρίχνουμε τα βαρίδια στη θάλασσα, πολύ λίγα από αυτά επιπλέουν…”.

-Η πανδημία αποδεικνύεται επίμονος αλλά και ύπουλος αντίπαλος. Η συνεχής κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς πιστεύετε ότι ωφελεί στην συνολική προσπάθεια; Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η υγειονομική κρίση που ζούμε τον τελευταίο χρόνο είναι πρωτόγνωρη παγκοσμίως. Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να ασκούμε εποικοδομητική κριτική για τα κακώς κείμενα και να καταθέτουμε προτάσεις στην κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης. Επιπλέον, η πανδημία μας διδάσκει με τον πιο σκληρό τρόπο για το πως θα πρέπει να είναι και να λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τώρα και στο εξής. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, αναβάθμιση των δημόσιων υγειονομικών υποδομών σε όλη την Επικράτεια και δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να δοθεί μεγάλη έμφαση στον τομέα της Πρόληψης. Φυσικά σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ το οποίο θα πρέπει επιτέλους να ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και να απολαμβάνει αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

-Ποιος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η κυβέρνηση έχει χαράξει τον δικό της δρόμο. Ένα δρόμο που έχει πολλές υποσχέσεις, αδικαιολόγητο μερικές φορές εφησυχασμό και επίκεντρο την επικοινωνιακής διαχείρισης πανδημίας. Σε όλη τη διάρκεια της, προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση της αποτελεσματικής και στιβαρής διακυβέρνησης. Οι συντηρητικές πολιτικές ιδεοληψίες την εμποδίζουν να δει την πλήρη εικόνα και να ενεργοποιήσει όλους τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημία. Επιλέγει λοιπόν, να εμφανίζεται ως αποκλειστικά κυρίαρχη της κατάστασης και ο μόνος φορέας πολιτικών πρωτοβουλιών. Αυτή η τακτική πάντως, δεν έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να έχει κατά καιρούς υιοθετήσει προτάσεις μας, τις οποίες παρουσιάζει ως δικές της.

-Θεωρείτε ότι το Σχέδιο ”Ελλάδα 2.0” θα μπορέσει να στηρίξει την χώρα την επόμενη μέρα; Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν σε αυτή τη πορεία;

Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά μία χρυσή ευκαιρία για την ανάταξη της χώρας μας μετά την σοβαρή ύφεση που βιώνουμε λόγω πανδημίας. Εντούτοις και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση λειτουργεί ιδεοληπτικά και αλαζονικά. Αφενός ο διάλογος που διεξήχθη αναφορικά με τους άξονες και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν ήταν ελλιπέστατος και δεν συνοδεύτηκε από διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς. Αντίθετα αποφασίστηκε εκ των ένδον από το διευθυντήριο του Επιτελικού Κράτους. Υπηρετεί δε, αποκλειστικά και μόνο την πολιτική και οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης και της κοινωνικής ελίτ και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς φοβάμαι ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης οδηγείται στην αποτυχία.

-Πιστεύετε ότι είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Μία ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την κυβέρνηση, λόγω των μεγάλων προσδοκιών που δημιούργησε προεκλογικά και των φτωχών αποτελεσμάτων που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, θα συνιστούσε ομολογία αποτυχίας από την πλευρά της. Παρότι θα προβάλει ως δικαιολογία την αιφνίδια εμφάνιση της πανδημίας, δεν θα πείσει εκείνους τους πολίτες που έχουν βιώσει στο πετσί τους τον εγκλεισμό, την ανεργία, την αγωνία για το μέλλον και όσους έχουν αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κυβερνητικών παραλείψεων και ολιγωριών. Από την άλλη πλευρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι επείγοντα σε όλους τους τομείς: τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό, η οικονομία, η αποκατάσταση των θεσμών, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, βρίσκονται όλα σε κρίσιμη καμπή. Αυτό που προέχει σήμερα είναι να βγει η χώρα από το τούνελ της πανδημίας και να επανέλθει σε μία υγειονομικά ασφαλή κανονικότητα. Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της πανδημίας για κομματικό όφελος από τη μεριά της κυβέρνησης θα αποτελεί καιροσκοπισμό.

-Ποια είναι τα ”βαρίδια” που δεν αφήνουν το ΚΙΝ.ΑΛ να ”σηκωθεί” δημοσκοπικά;

Αναμφισβήτητα η δημοσκοπική εικόνα συνιστά την αποτύπωση της κατάστασης τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Βαρίδια» υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Πάντως από αυτά που έχω αντιληφθεί στην πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα είναι ότι όταν ρίχνουμε τα βαρίδια στη θάλασσα πολύ λίγα από αυτά επιπλέουν, τα υπόλοιπα οδηγούνται στον πάτο.