Αρχική Απόψεις - Σχόλια Στο πλευρό των αγροτών ο Ανδρέας Πουλάς

Στο πλευρό των αγροτών ο Ανδρέας Πουλάς

Την ανεπάρκεια της Πολιτείας και της ΔΕΗ την πληρώνουν
και πάλι οι αγρότες της Αργολίδας

Η χθεσινή νύχτα ήταν καταστροφική για τους αγρότες της Αργολίδας. Ο παγετός  έριξε την θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης των -7ο C  για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττοντας καίρια τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και των κηπευτικών. Τα καταστροφικά αποτελέσματα θα φανούν πλήρως τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι αγρότες μας αν και προετοιμασμένοι για την παγωνιά με τα συστήματα αντιπαγετικής προστασίας σε ετοιμότητα, προδόθηκαν από το δίκτυο της ΔΕΗ που κατέρρευσε και δημιούργησε διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του νομού μας. Αποτέλεσμα αυτού να βρεθούν οι καλλιέργειες απροστάτευτες και να πληγούν ανεπανόρθωτα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για έγκλημα εις βάρος των αγροτών μας που είδαν σε μία νύχτα την σοδειά τους να καταστρέφεται από αμέλειες της ΔΕΗ και του κράτους γενικότερα. Η ακολουθούμενη πολιτική της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας και της απαξίωσης της ΔΕΗ έφερε τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα όπως αντίστοιχα συνέβη και με την πρόσφατη  χιονόπτωση στην  Αθήνα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, το ασυντήρητο δίκτυο και η παντελής έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού άφησαν τους αγρότες απροστάτευτους στην πιο δύσκολη νύχτα της χρονιάς και τους έφεραν αντιμέτωπους για άλλη μία φορά με την οικονομική καταστροφή και την εξαθλίωση.

Η ΔΕΗ έχει καταντήσει ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός που χρεώνει υπέρογκα ποσά για το αγροτικό ρεύμα ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει έστω και την στοιχειώδη επάρκεια ρεύματος στο δίκτυο της. 

Ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων  ώστε :

  • Ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα την καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν και τις διαδικασίες για την άμεση αποζημίωση τους.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα από τη ΔΕΗ όσοι αγρότες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την αντιπαγετική τους προστασία λόγω των διακοπών ρεύματος.