Αρχική Απόψεις - Σχόλια Π. Ψυχογυιός: Αύξηση 50 λεπτών την ημέρα μαζί με νομιμοποίηση της απλήρωτης...

Π. Ψυχογυιός: Αύξηση 50 λεπτών την ημέρα μαζί με νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας συνιστά εμπαιγμό των εργαζομένων.

Ο νέος κατώτατος μισθός που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια αύξηση 2%, δηλαδή περίπου 13 ευρώ το μήνα. Όμως το ποσό αυτό είναι μεικτό και όχι καθαρό. Η αύξηση υπολογίζεται στα 13 ευρώ το μήνα, δηλαδή λιγότερο από 50 λεπτά την ημέρα. Για κάποιον που δουλεύει 8ωρο και πέντε μέρες την εβδομάδα θα διαμορφωθεί από 650 σε 663 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός έρχεται μετά από 2 χρόνια που παραμένει καθηλωμένος στα 650 ευρώ και την στιγμή που παρατηρείται σημαντικό κύμα αυξήσεων στην αγορά. Οι ανατιμήσεις σημειώνονται στα βασικά είδη και βεβαίως στα καύσιμα. Η αύξηση του 2% προφανώς και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανατιμήσεις.

Η αύξηση κατά 13 ευρώ του κατώτατου μισθού σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί εμπαιγμό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και την απελευθέρωση των απολύσεων. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και να κρατήσει τους νέους εντός Ελλάδας ή να δώσει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε ως χώρα. Στον αντίποδα και ενώ υπάρχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ,δεν συνοδεύεται από παροχές στην μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει η απαραίτητη ισορροπία και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η χώρα βρίσκεται στα όρια του κινδύνου φτωχοποίησης των νοικοκυριών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος-Λογιστής
Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Αργολίδας