Αρχική Απόψεις - Σχόλια Πέτρος Θωμόπουλος για το νέο εκλογικό νόμο: Από κάτω προς τα πάνω

Πέτρος Θωμόπουλος για το νέο εκλογικό νόμο: Από κάτω προς τα πάνω

Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ προσπαθεί με μεθοδικά βήματα να μειώσει τη δημοκρατία στη χώρα. Με πρόσχημα την οικονομική ανάταξη της χώρας και την εγκράτεια που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες ώστε να βγούμε στο ξέφωτο, επιχειρείται ένα ιδιότυπο πραξικόπημα το οποίο ξεκινά από κάτω προς τα πάνω.

Ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος που συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να έλθει προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες στην ολομέλεια έχει ως μόνο στόχο την εξασφάλιση της απόλυτης φίμωσης των τοπικών κοινωνιών οδηγώντας τη δημοκρατία σε μια ιδιότυπη δυστοπία.

Συγκεντρώνοντας τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος έχουμε :

1) Οπισθοδρόμηση σε κοινωνικά μειοψηφούντες Δημάρχους με ποσοστό 43%, πρακτική που πλέον έχει εξαληφθεί από τις περισσότερες σύγχρονες δημοκρατίες. Σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή όπου η πλειοψηφία εξασφαλίζεται με ποσοστό πέριξ του 43%, στην τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται η πρακτική του 50% + 1 με σκοπό την εκλογή των τοπικών αρχών με λογική δημοψηφισματικού χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις τους επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών.

2) Ενίσχυση του ρόλου της “ορντινάντζας του Δημάρχου” για τα τοπικά συμβούλια και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων με ενσωμάτωση τους στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων Δημάρχων, χωρίς αρμοδιότητες και πόρους απλά για να ικανοποιείται η δημοκρατική εμφάνιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

3) Μείωση των μελών των Δημοτικών συμβουλίων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων έως 150% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, με παράλληλη μείωση των μελών της αντιπολίτευσης, καθώς η παράταξη του Δημάρχου εξασφαλίζει  τα 3/5 του Δ.Σ, και περαιτέρω φίμωση της μειοψηφίας και της αντιπροσωπευτικότητας της Δημοκρατίας.

Στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ μέσω του νόμου αυτού, και των ιδιαίτερα γνωστών για τις δημοκρατικές ευαισθησίες τους εμπνευστών του κ.κ Πέτσα και Βορίδη, είναι η ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΦΙΜΩΣΗΣ των διαφορετικών απόψεων και εν τέλει της εκλογής ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ Δημάρχων από το κόμμα της Ν.Δ.

Στόχος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ θα πρέπει να είναι η ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ και η μαζική ΚΑΘΟΔΟΣ στις επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του 2023, αψηφόντας τις εν γένει διαφορές με μοναδικό στόχο τη ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ της Δημοκρατίας…. ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ.-