Αρχική Απόψεις - Σχόλια Ερώτηση Γ. Παπαηλιου  – Γ. Γκιόλα στη Βουλή: Να στεγαστεί Μουσείο της...

Ερώτηση Γ. Παπαηλιου  – Γ. Γκιόλα στη Βουλή: Να στεγαστεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και συμφιλίωσης στα Υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης

  Ερώτηση κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού την οποία συνυπογράφει και ο Γιάννης Γκιόλας και ζητούν την παραχώρηση στο Δήμο Τρίπολης των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.

   Η χρησιμοποίηση των υπογείων σαν φυλακές, τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και του εμφυλίου πολέμου επιβάλει να στεγαστεί στο χώρο αυτό Μουσείο Αγώνα και Ιστορικής Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης και της Συμφιλίωσης.  Προτείνεται να  αξιοποιηθεί  ο  χώρος μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών και να αποδοθεί  ολοκληρωμένος έτσι ώστε  να  αποτελέσει   σημείο   αναφοράς   για   την   ιστορική   μνήμη   και   χώρο επίσκεψης εις απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής προς τους αγωνιστές πατριώτες αλλά και ως πηγή έμπνευσης της νέας γενιάς.

 Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Το   Δικαστικό   Μέγαρο   της   Τρίπολης,   που   δεσπόζει   στην   πλατεία   του   Άρεως,   τη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, είναι ίσως το εμβληματικότερο κτίριο της πόλης.  Στην Τρίπολη, εκτός των άλλων πολλών χώρων κράτησης, τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής όσο και κατά τη διάρκεια του  Εμφυλίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές   τα   υπόγεια   του   Δικαστικού   Μεγάρου. Τρεις  αίθουσες   στη   νότια   πλευρά χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές (δύο ως κρατητήρια, ανδρών και μία γυναικών) από τα   Τάγματα  Ασφαλείας,   που   το   είχαν   μάλιστα   ως   Διοικητήριο,   από   τα   τέλη του 1943 μέχρι   την   απελευθέρωση.   Στον   Εμφύλιο   Πόλεμο   χρησιμοποιήθηκαν   ως χώρος κράτησης και οι έξι αίθουσες από την αρχή μέχρι και λίγα χρόνια μετά τη λήξη του.

  Από εκεί «πέρασαν» χιλιάδες πατριώτες από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Πολλοί από αυτούς οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, μεταξύ των οποίων και οι εκτελεσθέντες την Πρωτομαγιά του 1944 στον Άη-Θανάση.

  Μηνύματα των κρατουμένων και ζωγραφιές, μάλιστα κάποιες ιδιαίτερης εικαστικής αξίας, διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, με τη φροντίδα των δικαστικών αρχών.

  Από όλα αυτά συνάγεται η ιδιαίτερη ιστορική αξία του μοναδικού για την Πελοπόννησο μνημείου.

  Το   κτίριο   έχει   χαρακτηριστεί     διατηρητέο,   σύμφωνα   με   την   Υπηρεσία   Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (πρώην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων).

  Δύο από τις αίθουσες των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Τρίπολης με την ΚΥΑ 43512/10/11/2017 των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών,   που   εγκρίνει   σχετική   απόφαση   του   Ταμείο   Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων.

  Απαιτείται   η   παραχώρηση   και   της     τρίτης   αίθουσας   των   υπογείων,   που   ήταν κρατητήριο γυναικών, ώστε ο χώρος μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές να είναι κατά το δυνατόν ολοκληρωμένος  και να αποτελέσει  σημείο αναφοράς για την  ιστορική μνήμη και χώρο επίσκεψης για «να θυμούνται» οι παλαιότεροι και «να μαθαίνουν» οι νεώτεροι.

  Σε αυτό το πλαίσιο, τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθούν ως Μουσείο  Αγώνα και Ιστορικής Μνήμης, της Εθνικής Αντίστασης και της Συμφιλίωσης.   

  Επειδή το Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης δε μπορεί να  εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Δικαιοσύνης απαιτείται η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου σε άλλο πρόσφορο και λειτουργικό χώρο. Αν   πάντως   το   Υπουργείο   Δικαιοσύνης   δεν   προχωρήσει   στην   ανέγερση   νέου Δικαστικού   Μεγάρου,   να   προχωρήσει     σε   ανακαίνιση   του   Δικαστικού   Μεγάρου Τρίπολης, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο των υπογείων πριν γίνει μελέτη για  τη συντήρηση και την ανάδειξη όλων των αιθουσών του, ώστε να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη του χώρου. 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

   Προτίθεστε να παραχωρήσετε και την τρίτη αίθουσα των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης στο Δήμο Τρίπολης;

   Προτίθεστε να σχεδιάσετε την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, τα οποία αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο της ιστορίας της Τρίπολης και της Πελοποννήσου κατά τη δεκαετία του 1940;

  Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, ώστε σε αυτό το χώρο εθνικής μνήμης να ιδρυθεί Μουσείο   Αγώνα και Ιστορικής Μνήμης, Εθνικής Αντίστασης και Συμφιλίωσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές