Αρχική Απόψεις - Σχόλια Ερώτηση Γκιόλα – Αραχωβίτη – Λάππα στη Βουλή: Γέμισε η Ευρώπη μαϊμού...

Ερώτηση Γκιόλα – Αραχωβίτη – Λάππα στη Βουλή: Γέμισε η Ευρώπη μαϊμού φέτα και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Ερώτηση με αριθ. 8250/26-7-21 κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλας, Σ. Αραχωβίτης και Σ. Λάππας, η οποία μάλιστα συνυπογράφεται από άλλους 35 βουλευτές, σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε Ευρωπαϊκές αγορές όπου διατίθεται από Ελληνικές εταιρίες «λευκό τυρί» το οποίο βαφτίζεται «Ελληνική φέτα». 

Οι ποινές που επιβάλλονται σε εταιρίες που έπεσαν στην αντίληψη ελεγκτικών αρχών του εξωτερικού (Σουηδία κ.α.) είναι τόσο μικρές που χαρακτηρίζονται δίκαια ως χάδι. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να εξωθούνται κι άλλοι στην παραπλάνηση των καταναλωτών με μοναδικό σκοπό το αλόγιστο κέρδος εις βάρος όμως των αιγοπροβατοτρόφων γαλακτοπαραγωγών.

Η καταγγελία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για παραγωγή και διανομή φέτας «μαϊμού» σε αγορές της Ευρώπης και η αγωνία που εκφράζεται για το μέλλον των κτηνοτρόφων θα πρέπει να αφυπνήσει την Κυβέρνηση και να λάβει επιτέλους τα αναγκαία μέτρα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Δεύτερο σοβαρό περιστατικό σωρείας αθέμιτων πρακτικών προϊόντων «φέτας»»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα  των τελευταίων ωρών, πού βασίζονται σε  έγγραφο που απέστειλε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, στους υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό, υφυπουργό Φ. Αραμπατζή, γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ και πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με κοινοποίηση στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, στα διπλωματικά γραφεία της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΞ, στους Γενικούς Γραμματείς, την αρμόδια Γενική Διεύθυνση και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μόναχο και το Ντίσελντορφ, υφίσταται νέα καταγγελία αυτή τη φορά από συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία προβαίνει σε εισαγωγές και πωλήσεις αρχικά στην αγορά της Σουηδίας και δευτερευόντως στην αγορά της Γερμανίας για αθέμιτες πρακτικές στην παραγωγή και τη διακίνηση προϊόντος τυριού με την επισήμανση Φέτα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, διακινείται  στην αγορά, κυρίως της Σουηδίας, αλλά και στην αγορά της Γερμανίας, Φέτα «μαϊμού» η οποία σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από συγκεκριμένο εργαστήριο στην Σουηδία, ανιχνεύθηκε αγελαδινό γάλα σε αναλογία 50% έως 100%, ενώ δεν ανιχνεύθηκε καθόλου πρόβειο ή γίδινο γάλα, δηλαδή η συγκεκριμένη «φέτα» είναι «σκέτο λευκό τυρί», από 100% αγελαδινό γάλα, χωρίς ίχνος αιγοπρόβειου, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι  η Φέτα ΠΟΠ παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και σε ποσοστό 30% από κατσικίσιο.

Επειδή καταγγέλλεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας,  ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει το φαινόμενο της νόθευσης προϊόντων ΠΟΠ, ότι ελληνικές επιχειρήσεις  στοχεύουν μόνο και μόνο στο αλόγιστο κέρδος αδιαφορώντας για την ελληνικότατη Φέτα ΠΟΠ και με τον τρόπο αυτό καταδικάζουν ουσιαστικά το παγκοσμίως μοναδικό αυτό προϊόν σε μαρασμό, οδηγώντας τους αιγοπραβατοτρόφους σε οικονομική καταστροφή και εξωθώντας τους σε  έξοδο από το επάγγελμά τους.

Επειδή παρόμοιο περιστατικό διαπιστώθηκε αρμοδίως και εις βάρος της εταιρίας ΟΜΗΡΟΣ, η οποία πωλούσε λευκό τυρί αντί για φέτα στην αγορά της Γερμανίας, ωστόσο «τιμωρήθηκε» με ποινές –χάδι, γεγονός που άνοιξε διάπλατα το δρόμο σε άλλους επίδοξους παραποιητές ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επειδή πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό περιστατικό σωρείας αθέμιτων πρακτικών προϊόντων «φέτας» που αναδεικνύεται όχι κατόπιν των οφειλόμενων ελέγχων των αρμόδιων Υπηρεσιών της χώρας μας, αλλά από εμπορική/εισαγωγική εταιρεία γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους ισχυρισμούς περί εντατικών ελέγχων. 

Επειδή πρόκειται για επαναλαμβανόμενο σοβαρό περιστατικό σωρείας αθέμιτων πρακτικών προϊόντων «φέτας» που καταρρακώνει τη φήμη της ναυαρχίδας των ΠΟΠ προϊόντων μας στις σοβαρότερες ευρωπαϊκές αγορές και στρέφεται ευθέως κατά του εισοδήματος των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων, και γενικότερα των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Επειδή θεωρούμε ότι τέτοια συμβάντα πρέπει να αποτιμώνται ως  εγκληματικές πράξεις εναντίον της χώρας, των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και των υγιών επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα γάλακτος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πως ακριβώς εννοεί τον εύστοχο τίτλο που κοσμεί το Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ της 19ης Ιουλίου «Το μαχαίρι στο κόκκαλο, τέρμα στην ανομία στον αγροτικό τομέα. Έλεγχοι σε όλους και παντού;», μετά από το γεγονός ότι σοβαρότατα περιστατικά φέτας «μαϊμού» αποκαλύπτονται από δραστηριοποιούμενες σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης εμπορικές εταιρείες και το ελληνικό Κράτος εκ των υστέρων δρα και μάλιστα με επιβολή εντέλει προστίμων «χάδι»;

2. Πως αξιολογεί το έργο των αρμόδιων Υπηρεσιών ευθύνης του στο συγκεκριμένο πεδίο του ΠΟΠ Φέτα;

3. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να  ενεργοποιηθεί το αρμόδιο Υπουργείο και  η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση της προστασίας των αγνών και ποιοτικών ελληνικών  προϊόντων και ειδικότερα της ελληνικής φέτας τόσο στην εσωτερική όσο και εξωτερική αγορά;

4. Αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης να πατάξει παρόμοιες περιπτώσεις ελληνοποιήσεων και νοθειών, πραγματοποιώντας συχνότερους ελέγχους και επιβάλλοντας   αυστηρότερες διοικητικές και ποινικές ποινές προστατεύοντας τους  έλληνες αιγοπροβατοτρόφους και ένα μοναδικό «εθνικό» προϊόν; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σταύρος Αραχωβίτης
Γιάννης Γκιόλας
Σπύρος Λάππας