Αρχική Απόψεις - Σχόλια Α. Πουλάς: Προβλήματα και διαμαρτυρίες για τις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις στο Ν....

Α. Πουλάς: Προβλήματα και διαμαρτυρίες για τις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις στο Ν. Αργολίδας

Ερώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων από τα ΑΕΙ που έχει προκαλέσει το μέτρο της Ελάχιστης Εισαγωγής Βάσης, καθώς και για τη σημαντική απόκλιση που έχει παρατηρηθεί στη βαθμολόγηση υποψηφίων από την Αργολίδα κατέθεσε ο Ανδρέας Πουλάς προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως

«Προβλήματα και διαμαρτυρίες για τις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις στο Ν. Αργολίδας»

Σε αποκλεισμό πολλών υποψήφιων από την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ φαίνεται να προκαλεί η φετινή εφαρμογή του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το 1ο Πεδίο είναι 8,88, για το 2ο 9,4, για το 3ο 9,6 και για το 4ο 8,82. Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων που δεν έχουν «πιάσει» αυτούς τους βαθμούς -που έχουν υπολογιστεί με τον ελάχιστο συντελεστή- και πάνω, μένουν εκτός διαδικασίας μηχανογραφικού και, προφανώς, εκτός ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται, ότι πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 1ο μηχανογραφικό δελτίο παρότι υπάρχουν θέσεις.

Η κατάσταση αναμένεται να οδηγήσει πολλούς υποψήφιους φοιτητές να επιλέξουν σπουδές με δίδακτρα, σε ιδιωτικές σχολές και ΑΕΙ. Με άλλα λόγια, χιλιάδες ελληνικές οικογένειες οδηγούνται να επιλέξουν δαπανηρές σπουδές, συχνά αμφίβολου κύρους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στερούμενες άνευ λόγου και αιτίας την πρόσβαση στην συνταγματικά κατοχυρωμένη δωρεάν δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γίνεται φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την εχθρική συμπεριφορά της προς την νεολαία, τα λαϊκά στρώματα και την ελληνική περιφέρεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που στεγάζονται στο Ναύπλιο (Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και Θεατρικών Σπουδών), με βάση εισαγωγής αντίστοιχα 7.925 και 7.920 πέρσι, θα βρεθούν με ελάχιστους φοιτητές, όπως και τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα Τμήματα αυτά οδηγούνται σε μαρασμό, με τραγικές συνέπειες για την επιστημονική, πολιτισμική και οικονομική εξέλιξη της Αργολίδας και της υπόλοιπης Πελοποννήσου, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτικών της Αργολίδας -ιδίως της επαρχίας Άργους ότι φαίνεται να υπάρχει σημαντική απόκλιση στην
βαθμολόγηση των υποψηφίων από την Αργολίδα σε σχέση με τα
πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και τα τμήματα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και Θεατρικών Σπουδών που στεγάζονται στο Ναύπλιο, θα μείνουν με ελάχιστους φοιτητές γεγονός που θα οδηγήσει στο μαρασμό και σε πιθανή υποβάθμισή  τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική, πολιτισμική και οικονομική εξέλιξη της Αργολίδας και της υπόλοιπης Πελοποννήσου;

2. Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία βαθμολόγησης των υποψηφίων Λυκείων
της Αργολίδας σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της χώρας και σε ποιο ή ποια βαθμολογικά κέντρα έγινε η βαθμολόγησή τους;