Αρχική Απόψεις - Σχόλια Α. Πουλάς: Η ΝΔ ξέχασε να πει ότι ο γιατρός θα υπάρχει...

Α. Πουλάς: Η ΝΔ ξέχασε να πει ότι ο γιατρός θα υπάρχει μόνο για όποιον πληρώνει [βίντεο]

«Νομοσχέδιο με τίτλο «Γιατρός για όλους» αλλά η κυβέρνηση ξέχασε να πει ότι Γιατρός θα υπάρχει μόνο για όποιον πληρώνει»

  • Μετά από 26 μήνες πανδημίας και σε μία περίοδο που αυτή βρίσκεται σε ύφεση φέρνετε στη Βουλή προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που ξεδιπλώνει τις προθέσεις σας σχετικά και το σύστημα υγείας της χώρας. Προθέσεις τις οποίες είχατε ήδη δείξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν επιλέγατε να νομοθετήσετε πρόχειρα και αποσπασματικά και χωρίς καμία απολύτως διάθεση να ενισχύσετε και να λύσετε προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Αυτή τη στιγμή στη χωρα μας το ΕΣΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές.
  • Εδώ και σχεδόν 3 χρόνια σας επισημαίνουμε την ανάγκη της δημιουργίας μία ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και ενώ περιμέναμε να μας φέρετε ένα Νομοσχέδιο που να αλλάζει τη σημερινή σας φιλοσοφία εσείς φέρνετε ένα Νομοσχέδιο οι διατάξεις του οποίου δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Ο λόγος είναι ότι δεν έχετε δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στην αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία. Προσπαθείτε να μεταθέσετε με διάφορα τεχνάσματα το κόστος της δημόσιας υγείας στους πολίτες.
  • Ως προς τον ΕΟΠΥΥ ενθαρρύνετε τη δημιουργία επιχειρηματικών καρτέλ στην υγεία καθώς τα ποιοτικά κριτήρια θα μπορούν να τα ικανοποιήσουν μόνο οι μεγάλοι όμιλοι υγείας, οδηγώντας στην σταδιακή εξαφάνιση των μικρομεσαίων ιατρικών κέντρων και εργαστηρίων. Σε αυτούς γιατί δεν δίνετε κίνητρα για να αναβαθμιστούν;
  • Η κατάργηση της  ΥΠΕΔΥΦΚΑ  είναι ακατανόητη με όρους λογικής, αλλά και χρηστής διοίκησης, καθώς επιτελούσε ικανοποιητικά -έστω και με την υποστελέχωσή της- τον ρόλο της ως αδιάβλητος ελεγκτικός μηχανισμός.
  • Μετονομάζετε τον οικογενειακό σε προσωπικό γιατρό, χωρίς όμως να διασφαλίζετε καμία υποδομή, χωρίς γραμματεία, χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή, χωρίς συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Σε τι είδους μεταρρύθμιση προβαίνετε;
  • Μιλάτε για απογευματινά χειρουργεία τη στιγμή που δεν έχετε λύσει ακόμη το πρόβλημα των πρωινών χειρουργείων. Όλοι γνωρίζουμε πόσο πίσω έμειναν τα τακτικά χειρουργεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πόσοι πολίτες υπέφεραν από την αναμονή.
  • Εσείς αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε «παρανοσοκομεία» μέσα στο ΕΣΥ, υποσχόμενοι επιπλέον αμοιβές, τις οποίες θα πληρώνουν όμως, οι ασθενείς από τις τσέπη τους. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το μόρφωμα θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στην υποβάθμιση της κανονικής λειτουργίας των νοσοκομείων και στην υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας;
  • Μέχρι τώρα η δικαιολογία όταν νομοθετούσατε πρόχειρα και αποσπασματικά ήταν ο επείγων χαρακτήρας της πανδημίας. Τώρα ποια ακριβώς είναι δικαιολογία σας για να φέρετε άλλο ένα ημιτελές και αποσπασματικό νομοσχέδιο; Αλλά ξέρουμε ότι η πάγια πολιτική σας έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας για τους πολίτες. Εμείς το έχουμε διαπιστώσει αυτό εδώ και πολύ καιρό και το ίδιο να είστε σίγουροι το διαπιστώνουν καθημερινά και οι πολίτες.

Δείτε εδώ το βίντεο: