Αρχική Απόψεις - Σχόλια Ανδρέας Πουλάς: Η κυβερνητική απραξία οδηγεί σε πρακτικές αμφιβόλου νομιμότητας

Ανδρέας Πουλάς: Η κυβερνητική απραξία οδηγεί σε πρακτικές αμφιβόλου νομιμότητας [βίντεο]

Τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν προκύψει για τις διαδικασίες ανάθεσης της προμήθειας, την αξιοπιστία και την ασφάλεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ έθεσε ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετική επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς το Υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα ο κ. Πουλάς μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός για τα self test στα οποία όμως εσείς δεν δίνετε καμία απάντηση. Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο νιώθει πιεσμένη γιατί τα πράγματα στη χώρα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε. Πιστεύατε ότι η αυτή η έξαρση της πανδημίας θα τελείωνε πολύ πιο σύντομα. Αποδεικνύεται όμως στην πράξη ότι η έξαρση αυτή αργεί να τελειώσει και προβαίνετε σε λάθος χειρισμούς για τη συγκράτηση της διασποράς του ιού καταφεύγοντας στη λύση της ατομικής ευθύνης των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες που σας αναλογούν για τη διενέργεια αμφιβόλου νομιμότητας διαγωνισμών προμηθειών. Επιτέλους πρέπει να σταματήσουν οι κατά παρέκκλιση συμβάσεις. Γιατί όσο τις χρησιμοποιείτε στις προμήθειες υγειονομικών υλικών τόσο δίνετε το δικαίωμα να πλανώνται σκιές πάνω από τις εν λόγω διαδικασίες και το γεγονός αυτό επαληθεύεται από τα σημερινά δημοσιεύματα που μιλούν για το απόλυτο φιάσκο. Πώς είναι δυνατόν να έγινε εξ’ αρχής δεκτή μία εταιρία η οποία στην πορεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, να κηρύσσεται έκπτωτη και αφήνει τεράστιο κενό στην προμήθεια των self test; Τη στιγμή μάλιστα που εσείς στηρίζετε σε αυτά ένα σημαντικό κομμάτι της από εδώ και πέρα διαχείρισης της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων. Υπάρχει πιο αδιάσειστη απόδειξη της προχειρότητας με την οποία πορεύεστε σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η οποία προχειρότητα μάλιστα τείνει πια να εκφράζεται με αμφιβόλου νομιμότητας πράξεις;

Είναι ανεπίτρεπτο και ηθικά απαράδεκτο κάποιοι να κάνουν χρυσές δουλειές εν γνώση σας με τις προμήθειες των rapid και των self τεστ στις πλάτες του ελληνικού λαού ο οποίος παλεύει καθημερινά να ανταπεξέλθει στις ανατροπές που έχει επιφέρει η πανδημία στη ζωή του. 

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αποτελεί μεγάλη πρόκληση τη στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Η επιδημιολογική επιτήρηση θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή καθώς οποιοδήποτε λάθος μπορεί να έχει ακόμη πιο τραγικές συνέπειες. Άρα είναι κρίσιμης σημασίας ο έλεγχος της αξιοπιστίας των self test τη στιγμή μάλιστα που δεχτήκατε να μην έχουν την απαιτούμενη σήμανση CE ως αυτοδιαγνωστικά. Πώς σκοπέυετε να επαληθεύσετε την αξιοπιστία τους; Απλά θα αφήσετε τον κόσμο στην τύχη του και την απόλυτη ευθύνη της ιχνηλάτησης πάνω του; Μία λύση θα ήταν η επαλήθευση των αρνητικών αποτελεσμάτων των self test με rapid test ή μοριακά τεστ σε τυχαίο δείγμα ατόμων προκειμένου να εξαχθούν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία. Σκοπεύετε να το κάνετε;»

Δείτε εδώ το βίντεο: