Αρχική Απόψεις - Σχόλια Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν από...

Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μήδεια» στην Αργολίδα

Στην σχετική4462/23-2-2021Ερώτησηπου είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης έναρξης από τον ΕΛΓΑ της διαδικασίας αποζημίωσης και στήριξης των πληγέντων παραγωγών της Αργολίδας και ιδίως των Ιρίων από την κακοκαιρία «Μήδεια» και τον παγετό που ακολούθησε απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανός.

Στην απάντηση του Υπουργού, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ» σεδιάφορες καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας,συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Ιρίων, σημειώνεται ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες τουΥποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ηευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Αργολίδας, διαπιστώθηκαν ζημιές σε διάφορα λαχανικά(όπως, μαρούλια κ.λπ.), σε αγκινάρες, σε πρώιμα πυρηνόκαρπα που ευρίσκοντο στοστάδιο της ανθοφορίας και σε όψιμα εσπεριδοειδή, οι οποίες ζημιές οφείλονται στονπαγετό του μηνός Φεβρουαρίου (16-17/2/2021) και είναι σύμφωνες με τονΚανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.Το έργο των εκτιμήσεων για τις ανωτέρω καλλιέργειες (κηπευτικά, πυρηνόκαρπακ.λπ.) έχει ήδη ξεκινήσει. Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες και θαακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Όσον αφορά στις όψιμες ποικιλίες των εσπεριδοκαλλιεργειών (όπως, βαλέντσιακ.λπ.), σημειώνεται ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από ταπροαναφερόμενο Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α., διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο τουπαγετού είναι σε εξέλιξη. Για τον λόγο αυτόν, οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενήργησανσυνεχόμενες επισημάνσεις, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν. Στη συνέχεια, θαδιενεργηθεί για τις συγκεκριμένες ζημιές των όψιμων ποικιλιών μία πρώτηπροεκτίμηση των ζημιών και, κατόπιν, θα διενεργηθεί η τελική εκτίμηση, όπως ορίζεται από τον ανωτέρω Κανονισμό Ασφάλισης, για την ακριβέστερη διατύπωσητου ύψους των ζημιών προς όφελος των παραγωγών.

Στη συνέχεια, για όλες τις παραπάνω ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θαακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικάενήμερους παραγωγούς.

Τέλος, επισημαίνεται ότι βασική αρχή του ΕΛ.Γ.Α. είναι η καταβολή τωναποζημιώσεων να γίνεται, εφόσον είναι εφικτό, σε έγκαιρους χρόνους, τηρώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».