Αρχική Απόψεις - Σχόλια Ανησυχία Τσελέντη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Αχαΐα (Καλάβρυτα)

Ανησυχία Τσελέντη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Αχαΐα (Καλάβρυτα)

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης για την συνεχή σεισμική δραστηριότητα στον νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Καλαβρύτων. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί παραπάνω από 27 μικροσεισμοί ενώ το τελευταίο τρίμηνο  έχουν παρατηρηθεί αρκετοί σεισμοί στον Δυτικό Κορινθιακό κόλπο.

Ο ίδιος αναφέρει:

 Τις τελευταίες 24 ώρες περίπου (από τα ξημερώματα της Δευτέρας), υπάρχει μια αυξημένη μικροσεισμική δραστηριότητα, στη περιοχή ανατολικά των Καλαβρύτων (~12 km), μεταξύ Ακράτας και Ζαρούχλας. Πρόκειται για 27 γεγονότα με μέγεθος γύρω στο 1.8. Ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 2.6 και σημειώθηκε στις 22/03/2021@18:58 UTC.

Σας υπενθυμίζω και την αυξημένη σεισμική δράση που παρατηρούμε τους τελευταίους τρεις μήνες στο Δυτικό Κορινθιακό. Στο παρακάτω διάγραμμα η χρονική εξέλιξη φέρεται με χρωματική κλίμακα ενώ το μέγεθος της προκαλούμενης παραμορφώσεις αναπαρίσταται με το αντίστοιχο μήκος των βελών.

Το Γεωδυναμικό με το εκτεταμένο δίκτυο σεισμογράφων το οποίο έχει αναπτύξει στην περιοχή παρακολουθεί συνέχεια τα φαινόμενα και ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς και όποτε απαιτείται και τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ.

Ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε τα γνωστά αντισεισμικά μέτρα τόσον οι πολίτες όσο και η πολιτεία (Δήμος, Περιφέρεια…)