Αρχική Απόψεις - Σχόλια Αναφορά Γ. Γκιόλα στον Μ. Βορίδη: Καταδικάζετε τους εργαζομένους στην καθαριότητα σχολείων...

Αναφορά Γ. Γκιόλα στον Μ. Βορίδη: Καταδικάζετε τους εργαζομένους στην καθαριότητα σχολείων σε μισθούς πείνας 180€ το μήνα

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων                                                       

ΑΝΑΦΟΡΑ

 Προς τον κ. Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βορίδη

Θέμα:  «Απαράδεκτη και επαίσχυντη η απόφαση που καταδικάζει σε μισθούς πείνας των 180 ευρώ τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων»

Με την παρούσα αναφορά μου, σας κοινοποιώ την με αρ.πρ.119/ 2-8-2021  επιστολή των 31 Σωματείων Εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων, που απευθύνεται προς εσάς.

 Με την ως άνω επιστολή γίνεται γνωστή η εντελώς ακατανόητη και παντελώς άδικη απόφασή σας να καλέσετε τους δήμους όλης της χώρας να προκηρύξουν θέσεις  για την καθαριότητα σχολικών μονάδων για το διδακτικό έτος 2021- 22 με τέτοιο τρόπο που υποβιβάζει εξευτελιστικά το επάγγελμα των καθαριστριών αφού από 9.474 που εργάζονταν τώρα, με τον ίδιο αριθμό ωρών, θα εργάζονται(;) 15. 482. Δηλαδή, θα εργάζονται μόνο ένα δίωρο την ημέρα και φυσικά θα αμείβονται με μισθό πείνας. .

  Γίνεται μια προσπάθεια ώστε να μπορέσει ο κοινός νους να συλλάβει το σκοπό της απόφασης αυτής. Αντί να αυξηθούν οι ώρες ώστε να μπορέσουν να εργαστούν για το θέμα της καθαριότητας των σχολείων περισσότεροι, αυξάνονται οι εργαζόμενοι και μειώνεται ο μισθός τους. Που ακριβώς σκοπεύετε κύριοι της Κυβέρνησης; Ποιος διεστραμμένος νους προσπαθεί να βάλει τους εργαζόμενους να μοιραστούν τα ίδια χρήματα, με ένα υποτυπώδες δίωρο εργασίας; Ποιος θα μπορέσει να ζήσει με αυτό το ποσό; Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να κατανοήσει τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές και τους δικούς σας σύγχρονους τρόπους στην υπόθεση «εργασία», το μόνο που είναι ξεκάθαρο και αντιλαμβάνονται όλοι είναι η απαξίωση προς κάθε εργαζόμενο, τον οποίο προσπαθείτε να υποβιβάσετε σε ρομπότ, το οποίο δεν θα έχει πλέον κανένα δικαίωμα και φυσικά δεν θα έχει και πραγματικό μισθό από την όποια εργασία του.

Το αίτημα των καθαριστριών να μην αυξηθούν οι θέσεις των καθαριστριών που θα προσληφθούν, είναι απολύτως σωστό αφού ο μισθός τους θα πέσει στα 180 ευρώ από τα 700 για τις μόνιμες και τα 330 των μερικώς απασχολούμενων. Αυτό από μόνο του, αρκεί να μην ισχύσει η προκήρυξη των θέσεων  και επιβάλλεται να διορθωθεί η απόφαση αυτή προς το καλό της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι καθαρίστριες θα πρέπει να συνεχίσουν το σημαντικό έργο τους, οι οποίες κράτησαν σπουδαία στάση και βοήθησαν αποτελεσματικά στη διαχείριση του cοvid-19,  ενώ τώρα καταδικάζονται να οδηγηθούν σε ένα άδικο αγώνα επιβίωσης.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.

Ο καταθέτων βουλευτής                                                                                                                                             
Γκιόλας Ιωάννης