Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου Πετράκος: Η πολιτική Μητσοτάκη και η πρακτική Νίκα άφησαν εκτός ενίσχυσης...

Πετράκος: Η πολιτική Μητσοτάκη και η πρακτική Νίκα άφησαν εκτός ενίσχυσης το 80% των μικρομεσαίων

Ο  επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος παραβρέθηκε ,αφού είχε προσκληθεί, στην ανοιχτή συνεδρίαση του διευρυμένου Δ.Σ τηςΟμοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.),  το οποίο διεξήχθη  στην Κορώνη Μεσσηνίας, το Σάββατο 29 Μαΐου 2021. 

Κατά την τοποθέτηση του μεταξύ των άλλων τόνισε:  «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση  και λυπάμαι  που ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αρχής δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σας να είναι σήμερα εδώ να ακούσει τα προβλήματα σας και   να δεσμευθεί  τουλάχιστον να συμπαρασταθεί στα αιτήματα και τους αγώνες σας.

Προφανώς νιώθουν ενοχές: 1) Για την πολιτική της κυβέρνησης η  οποία παρά τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» διέθεσε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω κορονοϊού ελάχιστα κονδύλια σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Διέθεσε μόλις το  1/3 του Μ.Ο.  των χρημάτων που διέθεσαν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. και βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων πήγε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  διότι   πολιτική της κυβέρνησης   είναι η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .Για αυτούς «λεφτά υπάρχουν».  Όσο δε για τους μικρούς αυτοί οδηγούνται  στο κλείσιμο . 

2. Νιώθουν ενοχές για τις επιλογές τους στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δράση 3.a.4 “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020» μόνο 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε ενίσχυση λόγω κορονοϊού.Διότι επέλεξε να χρηματοδοτηθούν λίγες επιχειρήσεις με πολλά χρήματα αφού δεν άκουσε όσα του έλεγε η παράταξη  μας αλλά και πολλές  παρατάξεις της Αντιπολίτευσης  από τις 28/12/ 2020 .Όπου προειδοποιούσαμε ότι «τα κριτήρια που έχουν τεθεί θα οδηγήσουν να μην λάβουν ενίσχυση όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».  Και για αυτό  είχαμε προτείνει: «1) να επανεξεταστεί το κριτήριο κέρδους της προκήρυξης γιατί έρχεται σε προφανή αντίφαση με τον διακηρυγμένο στόχο της προκήρυξης που είναι η  ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον covid – 19. 2).η επιλογή  να γίνει από τις μικρότερες σε ύψος προτάσεις προς τις μεγαλύτερες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα ευνοηθούν του μέτρου όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. 3). Να αυξηθεί το ποσό που θα διατεθεί.4)ή εστω αντί μέχρι 40.000  ευρω να είναι το ανώτατο οριομεχρι 20.000 ώστε να ενισχυθούν υπερδιπλάσιοι.5)Να διεκδικήσουμε  την κυβέρνηση, να ενισχύσει από εθνικούς πόρους τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα των Περιφερειών.»

Ο Περιφερειάρχης όμως επέλεξε να μην διαφοροποιηθεί καθόλου από τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της κυβέρνησης.Η επιλογή όμως αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης οδήγησε στην τραγική εξέλιξη να μην λάβουν  ενίσχυση   το 80%  των επιχειρήσεων και φυσικά το 100%  των πολύ μικρών επιχειρήσεων  και αυτοαπασχολούμενων.

Η παράταξη μας πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις και με ενωτική λογική να ενισχυθούν όλοι όσοι είχαν και έχουν την πιο μεγάλη ανάγκη. Για αυτό:

α)  Η παράταξη μας η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ηταν αυτή που έθεσε το θέμα να προχωρήσει η Περιφέρεια σε πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων όπως ειχαν κάνει οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας  με διαδοχικές επερωτήσεις στις 15/9/2020 και στις 22/10/2020   στη συνέχεια εμείς είμαστε  αυτοί που  πιέσαμε να αυξηθεί το ποσό στις 2/11/2020  και τέλος από  κοινού με τις άλλες παρατάξεις από τις 28/12/2020 ζητήσαμε και την αλλαγή των κριτηρίων και νέο πρόγραμμα.

β) Επιμείναμε και στην αλλαγή των κριτηρίων και συμβάλαμε αποφασιστικά στην ομόφωνη απόφαση του ΠΕΣΥΠ της 27ης/1/2021 του ΠεΣυΠ η οποία ζητούσε ένα νέο πρόγραμμα οριζόντιας ενίσχυσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ  για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων που απασχολούν από 0 έως 5 άτομα και με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 300.000 ευρώ. Με κριτήρια : «Η επιδότηση να είναι από 2.000€ έως 10.000€  και το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ,   να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020»

Δυστυχώς ο Περιφερειάρχης δεν υλοποίησε αυτή την ομόφωνη απόφαση ούτε διεκδίκησε από την κυβέρνηση να γίνει πράξη η ομόφωνη απόφαση του ΠΕΣΥΠ

Εμείς ως «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου στηρίζουμε το 100% των αιτημάτων σας και με το θεσμικό  μας ρόλο θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλουμε στην επίλυση τους .Επειδή όμως η  πολιτική της κυβέρνησης είναι  υπέρ των λίγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και  κατά των μικρομεσαίων των εργαζομένων των αγροτών της νεολαίας και των συνταξιούχων  ο μόνος δρόμος είναι ο  μαζικός ενωτικός αγώνας.»