Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου Καταδυτικός τουρισμός Πελοποννήσου: Κίνδυνος να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία

Καταδυτικός τουρισμός Πελοποννήσου: Κίνδυνος να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία

Της Δήμητρας Λυμπεροπούλου
επικεφαλής περιφερειακής παράταξης ”Πράσινη Πελοπόννησος”


Το έργο υπό τον τίτλο «i-mareArceo Game» θα αναδείκνυε την ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά και θα συνέβαλε στην προσέλκυση του διεθνούς καταδυτικού τουρισμού.

Θα αφορούσε παρεμβάσεις προώθησης και ανάδειξης τεσσάρων περιοχών που έχουν βυθισμένα αρχαία και νεότερα ευρήματα και συγκεκριμένα την ανάδειξη μοναδικών ενάλιων θησαυρών και αρχαίων ναυαγίων στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, στη «βυθισμένη πολιτεία» στην Παλαιά Επίδαυρο, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και στο σύγχρονο ναυάγιο του πλοίου «Χριστόφορος» στη Σκόπελο με συνολικό π/υ 749.417 ευρώ από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Οι εταίροι του έργου είναι, το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Τοπογραφίας του ΑΠΘ, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου και η εταιρεία λογισμικού ArxNet.

Η προετοιμασία για την υποβολή του έργου στο πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (ΕΣΠΑ 2014-20) ξεκίνησε το 2019, έχει εγκριθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας το 2021 και τον Απρίλιο βρισκόταν στο στάδιο της κατάθεσης των τυπικών δικαιολογητικών ώστε να αρχίσει η χρηματοδότησή του, που ανέρχεται στις 749.417,00€.

Την ώρα όμως που οι συνεργαζόμενοι φορείς έπρεπε να στείλουν ορισμένα τυπικά δικαιολογητικά για την τελική έγκριση, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αποφάσισε να αποχωρήσει από τη σύμπραξη. Η αιφνίδια αποχώρηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων από τη σύμπραξη, αν η κατάσταση δεν ανατραπεί, θα οδηγήσει μοιραία στη διάλυση της σύμπραξης και έτσι το έργο κινδυνεύει να χαθεί.

Η παραπάνω εξέλιξη, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το τουριστικό προϊόν των Λακωνίας και Αργολίδας αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα, καθώς η ολοκλήρωση έργων που συμβάλλουν στην ενίσχυση των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων της περιοχής, είναι απαραίτητα για την αναγκαία στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Με δεδομένο ότι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αποφάσισε αιφνιδίως να αποχωρήσει από τη σύμπραξη για την ολοκλήρωση του έργου «i-mare ArchaeoGame», το οποίο έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων στο Παυλοπέτρι στη Λακωνία, τη «Βυθισμένη πολιτεία» στην Παλαιά Επίδαυρο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού της Πελοποννήσου, οδηγεί μοιραία στην ακύρωση του έργου και πλήττει σημαντικά την τοπική οικονομία της Λακωνίας και Αργολίδας.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού για τη διόρθωση της κατάστασης και την έμπρακτη στήριξη του καταδυτικού τουρισμού της Πελοποννήσου.

Για το ίδιο θέμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστος δήλωσε ότι ως Περιφέρεια, σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού έχει διασφαλίσει ικανούς χρηματικούς πόρους για να συνεχιστεί η ανάδειξη των αρχαίων ναυαγίων και οι ενάλιες ανασκαφές.

Από την πλευρά μας θα φέρουμε άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου ώστε να ζητήσουμε την παρέμβαση της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου ώστε να μην χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον καταδυτικό τουρισμό της Πελοποννήσου.