Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου Θανάσης Πετράκος: Επιλέξατε το ρόλο της κ.Πελώνη ενώ είστε Περιφερειάρχης κ. Νίκα

Θανάσης Πετράκος: Επιλέξατε το ρόλο της κ.Πελώνη ενώ είστε Περιφερειάρχης κ. Νίκα

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας απαντώντας στην επερώτηση που είχαμε καταθέσει και του ζητούσαμε να συμπαραταχθεί επιτέλους στον αγώνα για την παράταση του χρόνου της βίαιης απολιγνιτοποίησης μας είπε ότι είμαστε απομονωμένοι διότι όλοι συμφωνούν με την κυβέρνηση και το θέμα δεν γυρίζει πίσω.

Καταρχάς πριν απαντήσω στον κ. Νίκα  νιώθω  υποχρέωση μου  να εκφράσω τα συγχαρητήρια μας και τις ευχαριστίες μας στονΣεβασμιώτατοΜητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας για την επιστολή – έκκληση που έστειλε  χθες (7-4-2021) στον πρωθυπουργό και του ζητάει να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας των μονάδων  για να μην ερημώσει η περιοχή. Ο Σεβασμιώτατος  Ιερεμίας ο οποίος ήταν πάντα παρων σε όλα τα συλλαλητήρια από το 2012  μέχρι σήμερα εχει αποδείξει ότι είναι   ενας ΑΞΙΟΣΙΕΡΑΡΧΗΣ με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. 

Άρα κύριε Νίκαδεν είμαστε εμείς απομονωμένοι από τη κοινωνία .Απομονωμένη είναι η κυβερνητική πολιτική  για το θέμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης και εσείς που στηρίζετε άκριτα την κυβέρνηση.

Όμως κ. Νίκα, επειδή στην απάντησή σας εκτός από φανατισμό για να στηρίξετε την κυβερνητική πολιτική φάνηκε ότι έχετε και άγνοια των εξελίξεων αλλά και των κινδύνων για την επάρκεια, την ευστάθεια και την ασφάλεια του ηλεκτρενεργειακού συστήματος της χώραςοφείλω  να σας πω και τα εξής:

  1. Να σταματήσετε να λέτε ανακρίβειες διότι τα υπάρχοντα κοιτάσματα λιγνίτη επαρκούν για να παραμείνουν εν ζωή οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης μέχρι το 2035.
  2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να γίνει «κλιματικά ουδέτερη» έως το 2050.
  3. Ο ίδιος ο ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ο οποίος έχει και την ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ζήτησε να κρατήσει σε λειτουργία και τη μονάδα 3 μαζί με την 4 της Μεγαλόπολης και το 2021 επειδή φοβάται για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως όμως οφείλω να σας πληροφορήσω επειδή ή δεν γνωρίζετε ή κάνετε ότι δεν γνωρίζετε ο ΑΔΜΗΕ έχει τονίσει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την επάρκεια και ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (από τον ξαφνικό θάνατο των μονάδων). Επιπλέον οφείλω να σας τονίσω ότι όταν υπήρξε πρόσφαταη κακοκαιρία «Μήδεια» οι λιγνιτικές μονάδες μπήκαν σε λειτουργία για να γλυτώσει η χώρα πανελλαδικό μπλακάουτ.
  4. Ο συνάδελφός σας και ομοϊδεάτης σας Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κασαπίδης ζητάει παράταση του χρόνου της βίαιης αππολιγνιτοποίησης όπως και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος.
  5. Ο ίδιος ο ΙΟΒΕ μιλάει για ένα κενό 19.000 θέσεων εργασίας και 1,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ειδικά για τη Μεγαλόπολη τονίζει ότι θα χαθούν 3.000 θέσεις εργασίας και θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος μόνο από εργασία 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο και συνολική απώλεια του ΑΕΠ της Περιφέρειας θα είναι 305 εκατ. ευρώ.
  6. Με δεδομένο επίσης ότι στη Μεγαλόπολη δεν υπάρχει ακόμα ούτε εγκεκριμένο Επιχειρηματικό Πάρκο σε βιομηχανική περιοχή για να «υποδεχτεί νέες επενδύσεις», και θα περάσουν πολλά χρόνιαγια να υπάρξει ΒΙΠΕ   έχετε υποχρέωση να υπερασπίσετε τα συμφέροντα των πολιτών της Μεγαλόπολης όπως κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερεμίας και όχι να υπερασπίζετε  τις καταστροφικές  επιλογές της κυβέρνησης.
  7. Εχετε υποχρέωση κ. Περιφερειάρχη   σε συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να ζητήσετετουλάχιστον παράταση του χρόνου απολιγνιτοποίησης και λειτουργία των μονάδων της  Μεγαλόπολης 3 και  4 μέχρι το 2034 όπως προβλεπόταν ως χρόνος ολοκλήρωσης της λειτουργίας τους  και φυσικά να υποστηρίξετε  ενεργά τις δυο αποφάσεις του ΠΕΣΥΠ διότι αυτό επιβάλει ο σεβασμός στη Δημοκρατία και τους θεσμούς

Συνεπώς κ. Νίκα όλες σας οι απαντήσεις που δώσατε στην επερώτησή μας ήταν απαντήσεις και ανακριβείς αλλά δείχνουν και άγνοια της σοβαρότητας της κατάστασης.

Κύριε Νίκα είστε Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και όχι κυβερνητικός εκπρόσωπος.Αρα δεν είναι η δουλειά σας να στηρίζετε  άκριτα τις αποφάσεις της κυβέρνησης όταν μάλιστα αυτές είναι καταφανώς αντίθετες και με το κοινωνικό συμφέρον και με το συμφέρον της Πελοποννήσου και των ανθρώπων της, επειδή η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εγχώρια και ξένα που είναι στο χώρο του φυσικού αερίου.

Θανάσης Πετράκος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»