Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Να μην επιτραπεί η λειτουργεία μονάδα παραγωγής ζωοτροφών από...

Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Να μην επιτραπεί η λειτουργεία μονάδα παραγωγής ζωοτροφών από πτώματα

Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 έρχεται προς συζήτηση στο ΠεΣυΠ η ΜΠΕ για:«Μονάδα παραγωγής πρώτης ύλης ζωοτροφών από ζωικά υποπροϊόντα και πτώματα στην τοπική κοινότητα Αθήναιου του Δήμου Τρίπολης, της εταιρείας FARGECOHELLAS ΕΠΕ».

Καλούμε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και τον Περιφερειάρχη όχι μόνο να απορρίψουμε και να καταψηφίσουμε τη συγκεκριμένη ΜΠΕ, αλλά να μην επιτρέψουμε να δώσει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας η αποκεντρωμένη διοίκηση.

Η συγκεκριμένη μονάδα που θέλει να λειτουργήσει η εταιρεία FARGECO Ελλάς ΕΠΕ στο Αθήναιο λειτουργούσε από το 2011 έως τις αρχές του 2021 στα Λεχαινά της Ηλείας .Την ως άνω μονάδατην έκλεισε στις 3-2-2021 το ΣτΕ διότι είχε δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία απασχόλησε στις 12 Φεβρουαρίου 2020 τη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στη συνεδρίαση της οποίας καταγγέλθηκαν από τους εκπροσώπους της περιφέρειας αλλά και τους φορείς της περιοχής των Λεχαινών, ότι επί 24 ώρες το 24ωρο οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα παράθυρά τους διότι η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη, βρώμαγε κυριολεκτικά πτωμαΐνη.Κυρίως όμως  σύμφωνα με την έκθεση τον Ιανουάριο του 2020 του εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Μιχάλη Λεοτσινίδη, οκίνδυνος για καρκινογενέσεις είναι 40 φορές υψηλότερος του αποδεκτού. Επιπλέον όπως κατήγγειλε στη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος η βουλευτής του ΚΚΕ κα Λιάνα Κανέλη, εργάτης ο οποίος πέθανε από αναθυμιάσεις έμεινε άταφος ένα μήνα εν αναμονή ιατροδικαστή.

Είναι προφανές μετά από όλα αυτά ότι η συγκεκριμένη μονάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει στο Αθήναιο, γιατί μπορεί στα λόγια και στην έκθεση της ΜΠΕ να τα παρουσιάζει όλα ωραία αλλά από τη δεκαετή λειτουργία της στα Λεχαινά αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν τηρεί τίποτα από όσα γράφει η ΜΠΕ αλλά έκανε κυριολεκτικά τη ζωή κόλαση των κατοίκων της περιοχής. Συνεπώς, ανεξάρτητα από την θετική γνωμοδότηση που έχει η υπηρεσία ελαφρά τη καρδία πιστεύουμε, και δυστυχώς χωρίς να ρωτήσει και να ενημερωθεί για το βίο και την πολιτεία της εν λόγω εταιρείας στα γειτονικά Λεχαινά, έχουμε υποχρέωση ως περιφερειακό συμβούλιο, επαναλαμβάνουμε όχι μόνο να καταψηφίσουμε την ΜΠΕ αλλά κυρίως να μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει η εν λόγω μονάδα στο Αθήναιο, αλλά και οπουδήποτε αλλού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το Γραφείο Τύπου