Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου Απάντηση Σπυριδάκου σε Λαμπρόπουλο για τη δαπάνη του επίμαχου βίντεο

Απάντηση Σπυριδάκου σε Λαμπρόπουλο για τη δαπάνη του επίμαχου βίντεο

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά την επερώτηση της για επετειακό βιντεο της Περιφέρειας, η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου, σημειώνει τα εξής:

Στην επερώτηση μου μίλησα για λανθασμένη διαχείριση των παραδοτέων καθώς διαπίστωσα να αναρτάται το αρχικό δείγμα video που μας είχε σταλεί από την εταιρεία παραγωγής και όχι το διορθωμένο video το οποίο αποτελεί και το παραδοτέο υλικό.. Το επίμαχο video (Η αρχική και όχι η τελική του μορφή) αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του παραγωγού του στις 25 Μαρτίου, και οχι στην ιστοσελίδα της Περιφερειας όπως επιτάσσει η απλή λογική, χωρίς να γνωρίζει κανείς το μηχανισμό διανομής και προβολής των παραδοτέων αφού η Γνωμοδοτική που από τη σύσταση της έχει αυτό το ρόλο παραμένει ανενεργή με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής.

Ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά ότι για τα οικονομικά δεδομένα δηλαδή πόσο κοστίζει η κάθε δράση, ποιός είναι ο ανάδοχος κτλ, η Γνωμοδοτική δεν είχε λόγο. Η Γνωμοδοτικη ήταν θετική ομόφωνα στο να γίνει προετοιμασία για την Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως και στη συνέχεια να γίνει ένα επετειακό βίντεο αφού δεν έγινε η Έκθεση. Όταν παρουσιάστηκε το βίντεο για πρώτη φορά στη Γνωμοδοτικη σχεδόν όλοι είχαμε αντιρρήσεις με το περιεχόμενο του και προβήκαμε σε συνεργασία, η Γνωμοδοτική, ο καθηγητής κ. Χρήστου και συνεργάτης της εταιρείας που είχε προταθεί από τον Περιφερειάρχη, σε διορθώσεις ώστε να πάρει την τελική μορφή του και τότε εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή. Κανείς δε θα μπορούσε να είχε μαντέψει ότι από λάθος των δημιουργών του βίντεο θα είχε αποσταλεί το αρχικό βίντεο και όχι το τελικό με όλες τις διορθώσεις που υποδείξαμε.

Από τις 15 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει την εξαίρεση μου από την επιτροπή παραλαβής ως αντιδεοντολογική γιατί δεν μπορεί το ίδιο άτομο να είναι στη Γνωμοδοτική, στην παρακολούθηση και στην παραλαβή.

 Επιιπλέον ούτε διαθέτω τις εξειδικευμένες γνώσεις, ούτε υπήρχε η απαιτούμενη υποδομή προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε πραγματική εκτίμηση του κόστους των παραδοτέων. Εν τέλει έγινε αντικατάσταση μου στην Επιτροπή Παραλαβής πριν την εξόφληση των παραδοτέων. Να επισημάνω επίσης ότι, ούτε η επιτροπή παραλαβής ούτε η επιτροπή παρακολούθησης έχει καμία αρμοδιότητα να εγκρίνει και να κοστολογεί δαπάνες που αφορούσαν δράσεις κάθε υποέργου. Οι αρμοδιότητες των Επιτροπών αυτών περιγράφονται ακριβώς στην Προγραμματική Σύμβαση και την ευθύνη την έχει απολύτως η αναθέτουσα αρχή. Η επιτροπή Παρακολούθησης που συμμετείχα ως Πρόεδρος αποφάσιζε μόνο για την ορθή εκτέλεση της Προγραμματικής, την τήρηση του χρονοδιάγραμματος και την κατανομή των πιστώσεων ανά υπόεργο του φυσικού αντικειμένου και όχι πόσο θα κοστολογηθεί κάθε δράση. Βεβαίως στις συνεδριάσεις οι κυρίες Δημητρακοπούλου και Νικολάκου είχαν τοποθετηθεί αρνητικά προς τη συγκεκριμένη δράση όπως επιφύλαξη είχα εκφράσει και εγώ και υπάρχει προς επιβεβαίωση όλων αυτών το σχετικό πρακτικό της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Με έκπληξη άκουσα σήμερα τον κύριο Λαμπρόπουλο στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης να λέει ότι εγκρίναμε κατά πλειοψηφία τη δαπάνη. Κατά πλειοψηφία εγκρίναμε στην ΚΕΠ την αναμόρφωση προϋπολογισμου και νέα κατανομή πιστώσεων ανά υποέργο και την παράταση της προγραμματικής στην τελευταία συνεδρίαση πριν παραιτηθώ, στις 25 Φεβρουαρίου λίγο μετά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής μετά την οποία προέκυψε η οριστικη ρήξη ανάμεσα σε μένα και τον κ. Περιφερειάρχη για λόγους που έχω αναφέρει και γιατί πλέον δεν ήθελα να συμμετέχω σε μια γνωμοδοτικη που απλά προσφέρει άλλοθι για την πραγματοποίηση επιθυμιών ενός ανθρώπου και δε λειτουργεί ως συλλογικό όργανο.

Δυστυχώς για τους ισχυρισμούς του κυρίου Λαμπρόπουλου, αποδεικνύονται ψευδείς καθώς το βίντεο και η εργασία για τη ΔΕΘ είχαν εξοφληθεί στις 20 και 28 Ιανουαρίου χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ψηφοφορία στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Οφείλω να παραδεχτώ ότι η ορθή εκδοχή του βίντεο εστάλη την περασμένη βδομάδα και αυτό δεν το γνώριζα όταν κατέθεσα την επερώτηση όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία, ότι χωρίς την άδεια κανενός αναρτήθηκε μη έγκυρο βίντεο στην ιστοσελίδα μιας από τις εταιρείες που το δημιούργησαν με το όνομά μου ως συντονίστρια στους τιτλους τέλους και όταν το εντόπισα ζήτησα άμεσα από τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας να αλλαχτεί και επίσης ζήτησα από το Πελοπόννησος ΑΕ τη σύγκληση ΚΕΠ η οποία έγινε μετά ένα και μισό μήνα διότι δεν απαντούσε ο κύριος Λαμπροπουλος πότε θα ήταν διαθέσιμος.

Σε αυτήν την ΚΕΠ διαπίστωσα ότι είχε σταλεί λάθος παραδοτέο και ζήτησα την άμεση αποστολή του σωστού. Ντετέκτιβ δεν είμαι να αναζητώ μόνη μου κάθε παραδοτέο όταν μάλιστα πλέον δεν είμαι εντεταλμένη σύμβουλος και όταν δεν μου στέλνονται τα παραδοτέα πριν παραληφθούν. Άκουσα επισης με προβληματισμό τον κύριο Λαμπροπουλο να λέει ότι το ποσό που πληρώθηκε για το βίντεο και τη μακέτα της ΔΕΘ 2020 δεν αφορά πληρωμή μόνο γι αυτά αλλά για μελλοντικά παραδοτέα της ΔΕΘ του 2021. Την εκδοχη αυτή την ακούω για πρώτη φορά, προσωπικά δεν γνωρίζω αν υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, αν υπάρχουν θα ήθελα να το ξέρω.

Η συγκεκριμένη εκδοχή, αν πραγματικά ισχύει, γεννά ένα επί πλέον κρίσιμο ερώτημα, εγώ δεν ξερώ, καθώς στην Περιφέρεια είμαι νεοεκλεγμένη, από ποτέ προπληρώνουμε με δημόσιο χρήμα και μάλιστα αρκετούς μήνες πριν, δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα γίνουν;

 Και μια τελευταία απάντηση στο “κατασκευασθέν ψευτοδίλημμα” ότι τάχα ενώ ενώ κρίναμε ότι τα παραδοτέα κόστισαν ακριβά ταυτόχρονα ζητούσαμε επί πλέον χρήματα: Ναι ζητήσαμε νέο προϋπολογισμο για να μπορέσουμε να εντάξουμε δράσεις που πραγματικά πρότεινε η Γνωμοδοτική και τις όποιες τις είχαμε σχεδιάσει και κοστολογήσει.

Μεταφέρω εδώ απόσπασμα από τα πρακτικά της ΚΕΠ στις 27 Ιανουαρίου 2021 : « ο κύριος Λαμπρόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί μια νέα Προγραμματική Σύμβαση ή να ενισχυθεί η ήδη υπάρχουσα δίοτι το ποσό που υπάρχει μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν» Στην ΚΕΠ αυτή αποφασίσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ τη συζήτηση νέας Προγραμματικής Συμβασής με νέο προϋπολογισμό. Κλείνω με μια δυσάρεστη για μένα διαπίστωση, πίστευα ως σήμερα ότι με τον κ. Λαμπρόπουλος μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, κατανοώ όμως, όσο μπορώ, τη στάση του. Όπως λέει ο ποιητής « είναι κι αυτό μια στάση, νιώθεται…»

Υ.Γ. Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω γιατί όσα γράφω και λέω στηρίζονται στα πρακτικά των συνεδριάσεων και στον καταστατικό τρόπο λειτουργίας των επιτροπών.

Μαργαρίτα Σπυριδάκου
Χειρουργός Οδοντίατρος
Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Λακωνίας